Ziekte van paget

      Reacties uitgeschakeld voor Ziekte van paget

Klachten en verschijnselen

  • Pijn en een warm gevoel in de aangetaste botten.
  • Krom worden van een been.

Een andere naam voor de ziekte van Paget is osteïtis deforman. De ziekte is vernoemd naar de Engelse chirurg Sir James Paget. De ziekte van Paget komt niet vaak voor en kan gezien worden als de tegenhanger van osteoporose. De ziekte van Paget begint met een verhoogde botafbraak, het lichaam zal, om dit tegen te gaan, extra botweefsel aanmaken. Doordat dit in een te hoge mate gebeurd en het nieuwe botweefsel door de ongeordende structuur zachter en zwakker is dan normaal botweefsel worden de botten broos en zullen dus makkelijker breken.

De ziekte van Paget treft meestal personen tussen de 50 en 70 jaar maar kan ook bij jongere personen voorkomen. In enkele gevallen komt het zelfs in hele families voor.

Diagnose. Door uw bloed en urine te onderzoeken kan worden gekeken of de concentratie van stoffen die bij botafbraak worden gevormd, verhoogd is. Met behulp van een botscan of een röntgenfoto kan worden gekeken of de botstructuur anders is. Soms is voor het bepalen van de juiste therapie een biopsie nodig.

Hoe ernstig is de ziekte van Paget? Vaak wordt de ziekte bij toeval ontdekt zonder dat de patient daadwerkelijk klachten heeft. Gelukkig verloopt de ziekte traag en is een behandeling prima mogelijk. Heel soms komen er op de lange termijn klachten als doofheid en hartzwakte bij kijken maar dit is echt heel zeldzaam. Nog zeldzamer zijn de gevallen waarbij de ziekte kwaadaardig wordt.

Behandeling. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig.

Geneesmiddelen. In het beginstadium zijn lichte pijnstillers en ontstekingsremmende middelen voldoende. In verder voortgeschreden gevallen kan een behandeling met het hormoon calcitonine nodig zijn. Als dat niet helpt kan een cytostatische behandeling worden gegeven.

Operatieve behandeling. Een operatie kan bij ernstige misvormingen van nut zijn, maar dat is slechts zelden nodig.