Ziekte van lyme

      Reacties uitgeschakeld voor Ziekte van lyme

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Karakteristieke rode huiduitslag (ronde vlek met rood centrum, ’bull’s eye’ genaamd) op de plaats van een tekenbeet.
  • Hoofdpijn.
  • Koorts en koude rillingen.
  • Pijn in het hele lichaam.
  • Gewrichtsontstekingen.

De naam ‘Ziekte van Lyme’ komt vanuit het plaatsje lyme in de staat Connecticut in de Verenigde Staten, waar in 1975 een grote epidemie van deze ziekte onder kinderen  uitbrak.

Lymeziekte, ook wel de de ziekte van lyme of lyme borreliose genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrellia burgdorferi, dit is een spiraalvormige bacterie (spirocheet) van drie tot acht micrometer. Het wordt overgedragen door een schapenteek, lxodes ricinus. Deze teek wordt in de periode van april tot oktober aangetroffen in grasland en laag struikgewas.

Naar schatting 70% tot 80% van de personen die besmet zijn met de ziekte van Lyme hebben na te zijn gebeten door een besmette teek een uitslag na 3 tot 30 dagen.

Diagnose. Het is moeilijk vast te stellen of het om de  ziekte van Lyme gaat, omdat het op vele andere ziekten lijkt. In de meeste gevallen treedt er een karakteristieke rode huiduitslag op, op de plaats, waar de teek gebeten heeft, hierna treden er griepachtige symptomen op zoals hoofdpijn, koude rillingen, stijfheid en pijn door het hele lichaam. Het is ook mogelijk dat de  beet helemaal niet opgemerkt wordt. Als dit het geval is dan kan er enige weken tot soms wel maanden later spierverlamming, gewrichtsontsteking, verschillende neurologische symptomen optreden, dit zijn verschijnselen van het zenuwstelsel. In sommige gevallen is het mogelijk dat men last van hartkloppingen of een hartblock (een blokkade van de hartprikkel)  krijgt.

Uw huisarts kan door middel van een bloedonderzoek, zien waar de bacterie zich bevindt.

Hoe ernstig is lymeziekte? Wanneer de ziekte van Lyme in een vroeg stadium vastgesteld wordt, dan  is het goed mogelijk om de ziekte met antibiotica te bestrijden. Wanneer de behandeling niet in een vroeg stadium plaatsvindt, dan kunnen er complicaties optreden in gewrichten, hart en hersenen.

Behandeling. Medicatie. De behandeling van lymeziekte bestaat uit antibiotica. Tegen gewrichtsontsteking helpt aspirine.

Preventie. Het beste wat u kunt doen om de ziekte van Lyme te voorkomen, is vooral in de zuidelijke vakantielanden, bij het lopen door bos en grasland schoenen, een lange broek die in de sokken wordt gestopt en een shirt met lange mouwen dragen.

Kijk regelmatig uzelf en uw huisdieren op teken na. Wanneer u deze vindt, haal ze dan direct met een pincet weg. Let op dat u hem niet breekt, door er te wild aan te rukken, maar trek de teek er voorzichtig uit.