Ziekte van hodgkin

      Reacties uitgeschakeld voor Ziekte van hodgkin

Klachten en verschijnselen

lymfklierzwellingen onder de oksels, in de liezen en in de hals (doet geen pijn).
Rillingen over het lichaam en koorts.
Zweten in de nacht.
Constante vermoeidheid.
Jeuk.
Minder willen eten en afvallen.

Alarmerende verschijnselen

Plotseling hele hoge koorts krijgen, maakt niet uit waardoor.
Niet meer de baas over de blaas of darm zijn.
Krachtverlies in armen en benen

De ziekte is vernoemd naar Thomas Hodgkin. Dit was in de dokter in de negentiende eeuw. Wanneer je kijkt naar het weefsel, kan je 4 verschillende hoofdgroepen maken. Wanneer de ziekte uitbreiding gelijk is, zijn er geen grote verschillen.

Wanneer je de ziekte van hodgkin hebt, is de kans groot dat je Epstein-Barr virus in kwaadaardige cellen hebt. De oorzaak is alleen nog niet bekend. Wanneer je AIDS hebt, is de kans ook groter dat je de ziekte van Hodgkin ontwikkelt.

De ziekte komt vooral voor bij mensen tussen de 15-35 jaar oud.

Wanneer er een vergrote lymfklier wordt gevonden wordt vaak direct gedacht aan de ziekte van Hodgkin.

Diagnose.

Om te kijken of u de ziekte van Hodgkin heeft, zal de dokter u naar uw medisch verleden vragen. Hier kunnen bijvoorbeeld vragen komen als: Heeft u ook een röntgenfoto laten maken? Of hebt u ooit onderzoek laten doen naar uw bloed en urine?
Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een lymfklierbiopsie. Dan wordt er een klein stukje lymfklierweefsel weggenomen, en onderzocht wordt op kenmerken van de ziekte van Hodgkin.

Wanneer de arts heeft geconstateerde dat u de ziekte van Hodgkin heeft, zal hij verder gaan onderzoeken. Hij probeert hierbij achter te komen, in welke fase de ziekte is, en gaat daarop een behandeling maken. Voor dit onderzoek kan een CT-scan, of een beenmergbiopsie worden gebruikt.

Hoe ernstig is de ziekte van Hodgkin?

Wanneer de ziekte van Hodgkin in vroeg stadium wordt ontdekt, kan 90% volledig worden genezen. Wanneer dit niet wordt gedaan kan de ziekte dodelijk zijn. Wanneer je in het verste stadium zit, kan je na 10 jaar chemotherapie als genezen worden beschouwd. Dit is alleen niet altijd zo.

Behandeling.

Bestraling.

Bestraling is de beste bestraling om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Wanneer maar een lymfklierstation de ziekte van Hodgkin heeft, is de kans 90% je 10 jaar na de behandeling nog steeds ziektevrij zijn. Wanneer 2 lymfklierstations de ziekte hebben is de kans 70% dat je nog ziektevrij bent.

Geneesmiddelen.

Wanneer de ziekte al in een ver stadium is, wordt er vaak gekozen voor chemotherapie. Wanneer de chemotherapie een terugslag krijgt, kan er een hogere dosis worden gebruikt. Ook kan het in combinatie met bestraling worden gebruikt.